For any inguirv/information Case ID: 29505

GOVERNMENT OF INDIA/ST{d HIHH
MINISTRY OF RAILWAYSAH HI#T
(Railway Board) T as

No. RB/RTL2011/010029505 /CPIO-43 New Delhi, Dated: 03/12/2012

Mr Harchandan Singh, G.Secy, IRTSA,
32, Phase-6, Mohali.

Chandigarh,

Chandigarh,

Punjab, 160053

Subject: - Information sought under Right to Information Act, 2003.
Reference:-Your letter received in this office on 21/11/2012.

Dear SirMadam,

Kindly refer to your letter which was received in this office on 21/11/2012, seeking
information under the Right to Information Act, 2005,

The requisite information as received from the Directorate(s) concerned is enclosed.

However, in case you are not satisfied with the information, you may prefer an appeal
within 30 days as provided in the Act to the Appellate Authority, EDPC-I, Railway Board,
Rail Bhavan, Raisina Road, New Delhi-110001. g

(Anurag Tripathi)
CPLO-43 & DPC-I
Railway Board.
Ph.No.23384485

DA:- As above,
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No. PC-V,

T/l

Subject: Information sought by Mr. Harchandan Singh.
Reference: Case No.RB/RTI Cell/2012/010029505 seeking information under RTI Act.

Dated 57-2+2012

S.No.

ltem
No.

Information sought by the party

Ministry’s response

Annexure

(i}

As per rules & orders of the Railway
Board/ DoP&T, after how years of
first promotion is an employee entitled
for 2™ & 3™ financial upgradation
under MACPS?

The desired information is
contained in Board’s letter No.
PC-AVZ2009/ACPS2, dated
29-12-2011. Nao further
information is available in the
matter.

Further, furnishing clarifications
are not covered under the ambit
of RTI Act.

(D).

Copies of relevant orders &
Clarifications issued by the Railway
Board/ DoP*T' reg  MACPS-
specifically clarifying the above
conditions for gramt of 2™ & 3"
financial upgradation under MACPS?

Copy of relevant order dated 29-
12-2011 is enclosed herewith

for information. letter

A copy of
Board’s

29-12-11.

(iii).

Is the following condition correct as
per orders & clarifications issued by
the Railway Board/DoP&T reg
MACPS.

“Grant of 3™ financial upgradation
under MACPS after 20 years of the
first promotion or 10 years after 2™
promotion or 30 years after regular
appointment, whichever is earlier.”

The relevant information is
contained in Board's letter No.
PC-V/2009/ACP/2, dated
28.12-2011. Mo further
information is available in the
matter, '

Further, furnishing clarifications
are not covered under the ambit
of RTI Act.

(iv).

Copies of relevant orders &
clarifications issued by the Railway
Board/DoP&T reg MACP-
specifically  clarifying the above
conditions for grant of the 3™ financial
upgradation under MACPS,

Copy of relevant order dated
29-12-2011 is enclosed herewith
for information.

—

(M.P. Singh)
Deputy Director, Pay Commission-V
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/ Sub: - Grant of financial upgradation under MACF Scheme.

In Board's office several references from Zonal Railways have been received seeking
guidelines regarding admissibility of financial upgradations under MACP Scheme.

In this connection, attention is invited to Para-1 of Annexure to Board’s letter dated 10-
06-2009 (RBE No.101/2009), wherein it is mentioned that the MACP Scheme envisagss thres
financial upgradations counted from the direct entry grade on completion of 10, 20 and 30 years:
of regular service respectively. Financial upgradation under the Scheme is admissible whereve

loyee has spent 10 years continuously in the same Grade Pay. It is, thus, evident L]iraxfz
upgradation would be admissible on ¢ tion of 10 years of regular service from the

ining of the post in the entry grade, £) financial upgradation on completion of 20
Foirres- dha rlata nf mitial canmoittmentor-10 veears from: the-dateof 17 financisl
upgradation/promation; whichever i earlier; and(3) financial upgradation would be admissible

n completi rvice from the date of initial appointment or 10 years from the dats
%. inancial upgradat 1, whic ‘f'iéhﬁ}hel, if the employee has not earned three
promotions in thirty years span of regular service. '

s
bt

Further, the Illustration under Para-28 also demonstrates that 1*" financial upgradation
would be admissible on completion of 10 years of regular service from the date of actual joining
of the post in the entry grade, 9™ financial upgradation on completion of 20 years service from
the date of initial appointment or 10 years from the date of 1" financial upgradation/promotion,
whichever is earlier, and 3" financial upgradation would be admissible on completion of 30
vears service from the date of initial appointment or 10 years from the date of 2" financial
upgradation/promotion, whichever is earlier.

It is, therefore, advised that financial upgradation under MACP Scheme may be regulated
strictly as per the stipulations contained in Board's letter of even number dated 10-06-2009 (RBE
No.101/2009). :

(N .P.Eiugl;}

& Dy.Director, Pay Commission - V
Railway Board



