PC-VI- 104,
RBE No. 82.712009

GOVERNMENT OF INDIA (BHARAT SARKA!R)
MINISTRY OF RAILWAYS (RAIL MANTRALAYA)
(RAILWAY BOARD)

No. F(E)Ili/2008/PN1/13 New Delhi, Dated: | &.05.2009.

The GMsa/FA&CAOs,
All Indian Railways/Production Units.
{As per mailing list)

Subject:  Implementation of Government’'s decision on the
recommendation of the Sixth Central Pay Commission —
Representations regarding.

ek

A copy of Department of Pension and Pensioners' Welfare (DOP&PW)'s OM.
No. 38/37/08-P&PW(A) dated 12" May, 2009 on the above subject is enclosed for
information. DOP&PW's OMs dated 2.9.2008 and 11.12.2008, referred to in the
enclosed O.M. were adopted/circulated on the Railways vide this offtce letters of even
number dated 15.9.2008 and 17.12.2008 respectively.

2. Please acknowledge receipt.

(SUNIL BHARDWAJ)
DA: One. Deputy Director Finance(Estt}I,
Raiiway Board.



F.N0.38/37/08-P&PW(A)
Government of India -
Ministry of Personnel, Public Gnevances & Pensaons
Department of Pension & Pensioners’ Welfare
Lok Nayak Bhawan, New Delhi-110003

3™ Floor, Lok Nayak Bhawan
Khan Market, New P_elhi-‘! 10003

Dated the 12" May, 2009,
OFFICE MEMORANDUM

Subject:- Raﬁresantatlons_ regarding.

The undersigned is directed to say that in accordance with the instructions contained in this
Department's Q.M. No. 38/37/08-P&PW(A) dated 2.9.2008 as clarified vide O.M. dated 11.12.2008,
those Government servants, who retired during 1.1.2006 to 1,9.2008 after completion of 33 years
of qualifying service, will be eligible for full pension (i.e. 50% of the emoluments (pay iast drawn) or
50% of average emoluments recelved during the Iast 10 months, whichever is more beneficial to
- the retiring employee) and the pension of those Govemment servarits, who retired before 2,8.2008

with qualifying gervice of less than 33 years; will continue to be proporuonate to the fult pensron
based on thelr actual qualifying service. '

2. A large number of representationslreferengps are being received in this Department
mentioning that the above provisions are not in accordance with the law . laid down by the Apex
Court and are in viclation of Article 14 of the Constitution. It has been suggested in these
representations that the provision regarding payment of full pension on completion of 20 years'
qualifying service may be made applicable to the Gavernment employeqs who retired before

2.8.2008 also.,

3. These representa_tionsl_references have been examined in consultation with Ministry of
Finance and Ministry of Law. The instructions/clarifications issued in this regard are in consonance
with the decision of the Government on the recommendations of the Sixth Cenfral Pay
- Commission, The Govemment by accepting various. recommendations of the Sixth Pay
Cornmission took a policy decision to implement them fromi different dates. The Government
decided to’implement the above recommendations regarding pension from 2.9.2008 without
dividing a single homogenous class of pensioners into two groups and subjecting them to different
treatment. In view of the above and also in the light of the various decisions of the Hon'ble
‘Supreme Court aliowing the empioyer to fix a cut off date for introducing any new
pension/retirement scheme or for discontinuance of any existing scheme, the decision of the
Government in para 1 above is in accordance with the law laid down by the Apex Court and there

"isno vnolatlon of Articie 14 of the Constitution. -

4. In view of the above no change is required to be made in the instructions aiready issued
~in this regard.
5. All referenoes)representatuons recelved in this Department on the above issue stand
diSposed off accordmgly : S-\‘ y
(M.P. Singh)
Director (PP)
Telefax N0.24624802
To
1. Ali Ministries/Departments of Govemment of India
2. All Pensioners’ Association

Plsase visit: http:/ipensionersportal.gov.in



